Mijn verhaal

Wie ben ik?

Mijn naam is Marga Douben. Ik ben eigenaar van Praktijk Op Weg, een praktijk voor opvoeding- en ontwikkelingsondersteuning in Alphen aan den Rijn. Ik ben orthopedagoog met als specialisatie gedragsproblemen.

Mijn werkgebied strekt zich uit van Den Haag tot de Bollenstreek en van de Gouwe tot de Rijn.

Nadat ik was afgestudeerd als orthopedagoog aan de Universiteit van Nijmegen was het moeilijk om een baan te krijgen door de enorme bezuinigingen in de jaren 80. Daarom heb ik destijds gekozen om me te laten omscholen en heb ik verschillende banen gehad bij de Rijksoverheid en in het bedrijfsleven. De gemeenschappelijke deler in die banen was mensen motiveren en meekrijgen in veranderingen die noodzakelijk waren.

Eind 2003 merkte ik dat de uitdaging in het leidinggeven aan grote organisaties verminderde. De nadruk kwam op winst en verlies te liggen en minder op de mensen. Mijn hart ligt bij mensen. Daarom besloot ik mijn hart te volgen en mijn "oude vak" weer op te pakken: in direct contact iets betekenen voor mensen. Daar ligt mijn passie.

Sinds 2004 ben ik eigenaar van Praktijk Op Weg en heb ik al veel kinderen en ouders, leerkrachten en groepen mogen helpen om weer zelfstandig en vol vertrouwen verder op weg te kunnen op het pad dat “leven” heet.

Mijn visie

Opvoeden is vaak te vergelijken met een sport. Als je het echt goed wilt doen moet je er elke dag mee bezig zijn. Af en toe eens een coach raadplegen of overleggen met collega-sporters. Je moet er vaak ook wat voor laten, het is soms lastig en het kan pijn doen.

Meestal geeft opvoeden veel voldoening en heeft het, anders dan bij een sport, niet één maar veel winnaars. In de meeste gevallen haal je samen de top. De top is het moment waarop je kind goed op eigen benen staat.

Bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen gaat heel veel goed. Soms zijn er momenten of fasen waarin het even tegen zit. De oorzaak hiervan kan bij jou als ouder liggen, maar kan ook in het kind zitten. Of gaat het wat minder juist in de relatie tussen ouder en kind. In de meeste gevallen kan ik u helpen.

Samenwerking

In mijn praktijk werk ik met een aantal freelancers die als co-trainer optreden bij trainingen en werk ik intensief samen met Ernst Jan van Heijningen van  Praktijk Balans in Warmond. Daarnaast werk ik samen met Childpoint, een organisatie van kinderpsychiater Michiel Noordzij in Warmond.

Ik neem deel aan het netwerk  AKJ (Alphens kinder- en Jeugdnetwerk) en werk o.a. nauw samen met enkele collega’s bij de begeleiding van kinderen in echtscheidingssituaties.

Beroepsverenigingen

Ik ben lid van de NVPA, een beroepsvereniging voor psychosociaal therapeuten en de RBCZ.

Ook ben ik geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).